header1.jpg header2.jpg header3.jpg header4.jpg header5.jpg header6.jpg header7.jpg header8.jpg header9.jpgDuna Táncműhely

Nyelv:

mesejáték Benedek Elek meséje nyomán 

 

A tréfás történet eleven, emberi hangon mesél arról a nehéz, de szükséges emberi állapotról, mely a társadalomba való beilleszkedést, a minden körülmények között való helytállást jelenti. 

A mese főhőse Gyurika, a legkisebb fiú, a mese elején kicsi és gyenge, apja alkalmatlannak tartja a szolgálatra. Gyurika természetes vágya, hogy az emberek befogadják, szeressék és megbecsüljék, célja eléréséhez azonban számtalan próbát kell kiállnia. Ez az út vezet családja megmentéséhez, a királylány szívének és a fele királyságnak elnyeréséhez. 

Az előadásba beépülő mondókák, rigmusok, névcsúfolók, gyerekjátékok, szokások egy olyan mesevilágot varázsolnak, amelyben a gyerekek saját magukra ismerhetnek, otthonukra lelnek. Hiszen az örök boldogság megtalálása csak félelmeink legyőzésével lehetséges – emelik ki az alkotók. 

 

Fotó: Ürmösi Levente Mihály

 

Szereplők: Portik Norbert, Gidró Roland, Ádám Júlia, Gere Csaba, Kiss Adorján, Márton Csaba, Pável Hunor-Mihály, Törő Bence, Szvinyuk Sándor / Lukács Tamás, Melles Endre, Ürmösi-Incze Mária-Terézia / Lukács Réka, Keresztes Gabriella, Kocsis Lilla-Tünde, Lukács Réka, Pilinger Mónika, Podholiczky Rebeka Ráhel, Székely Edina-Emőke, Váradi Ágnes, Virág Imola 

 

Alkotók 

Zeneszerző: Fazakas Levente 

Jelmeztervező: Furik Rita 

Díszlet, játékok: Ivácson László 

Animáció: Ferencz Hunor 

A koreográfus munkatársai: Melles Endre, Tekeres Gizella 

Társrendező: Fazakas Misi 

Rendező-koreográfus: Ivácson László 

 

Mesélők: Kocsis Tekla, Virág Nimród, Ürmösi-Incze Panna és Gergő, Lukács Beáta és Balázs, Ivácson Gergő és Janka, Vajda Bíborka - az előadók gyerekei. 

Zene: Heveder zenekar és meghívottjaik 

 

 

HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES 

Az 1990-ben alakult sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes célkitűzése az erdélyi etnikumok népzene és néptánckultúrájának gyűjtése, megőrzése és továbbadása. Az együttes a népzene- és néptánchagyomány továbbadását egy új, egyéni formavilág megteremetésével szeretné elérni, a színház nyelvén új kontextusba helyezni, felülírva az időszerűtlen, változatlan folklór sztereotípiáját. Egyedi arcvonalát a hagyományos folklórműsorok és a kortárs táncszínházi formák ötvözésében alakította ki az évek során. Az egyes népszokások, rítusok vagy éppen regionális vonatkozású történelmi események drámai potenciálját, a bennük rejlő teatralitást felfedezve és továbbgondolva olyan előadások születtek mint a Vérnász, a Váróterem, az Ábel, a Csávási ballada, a Böjttől böjtig, a Száz évig, A tékozló fiú, A banda, az Erdély-menyegző, a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta, a Mundruc vagy az AranyAsszonyok

A társulat több mint kétezerszer lépett közönség elé, Erdély összes nagyvárosában és a szórványvidékeken egyaránt, de visszatérő vendége számos magyarországi településnek is. Az együttes a Lajtha László Alapítvánnyal karöltve évente megrendezi a Népzene- és Néptánctalálkozót valamint a hagyományos táncházakat Sepsiszentgyörgyön. 

 

Igazgató: Deák Gyula Levente 

Művészeti vezető: Ivácson László