header1.jpg header2.jpg header3.jpg header4.jpg header5.jpg header6.jpg header7.jpg header8.jpg header9.jpgDuna Táncműhely

Nyelv:

TÁNCAKCIÓK 

A Kalászi Kortárs Tánctalálkozó 2017-ben ünnepli megalakulása 15. évét, és tizennegyedik alkalommal rendezi meg a fesztivált, amely másfél évtizedes hagyományára és tapasztalatára támaszkodva is folyamatos fejlődésre és megújulásra törekszik.

A Tánctalálkozó gyökerei a Duna Táncműhelyhez nyúlnak vissza, hiszen a Kós Károly Művelődési Ház / Kalászi Faluház a társulat indulása óta rendszeresen befogadja annak kísérleti előadásait, s az évek során egyre erősödő igény mutatkozott arra, hogy a Faluházban más kortárs tánc-előadásokat is láthasson a közönség. A Kalászi Kortárs Tánctalálkozó fokozatosan régiós jelentőségre tett szert, hiszen a szentendrei kistérségben egyedülálló módon vállalja fel a kortárs táncművek koncentrált bemutatását, szolgálja ki a modern tánc iránti közönségigényt.
A fesztivál regionális fókuszának erősödését bizonyítja, hogy az évek során egyre intenzívebb együttműködés alakult ki a budakalászi Kós Károly Művelődési Házzal, amely nem „csupán” a Tánctalálkozó helyszíneként szolgál, hanem aktívan részt vesz a program összeállításában és megvalósításában. Ugyanakkor 2017-ben nyitunk a régió felé is, hiszen első alkalommal rendezzük meg a fesztivál egyik előadását Budakalászon kívül, Dunabogdányban, amit egy szélesebb régiós nyitás első lépéseként fogunk fel.

A fesztivál ars poeticája némiképp változott a kezdetek óta: eleinte a programba olyan progresszív alkotókat hívtak meg a szervezők, akik az alkotás során a néptánchoz nyúltak vissza, vagyis vagy speciális tánctechnikaként használták a néptáncot, vagy a néptánc területe felől érkeztek a kortárs tánc berkeibe. E törekvés a mai napig megmaradt, ám kiegészült egy szélesebb körű érdeklődéssel: a szervezők ma már általában véve jelentős hagyományra visszatekintő, „tradicionális” mozgásformákon alapuló kortárs tánc-előadásokat hívnak meg a fesztivál programjába.

A programválogatás alapját jelenti, hogy a fesztiválra az elmúlt pár színházi évad kiemelkedő, ugyanakkor a fesztivál vállalt tematikája szempontjából jelentős produkciókat hívunk meg. 
2012 óta erős hangsúlyt fektettünk a fiatal (gyermek és kamasz) közönség bevonására, mivel hiszünk abban, hogy a tánc értésére és szeretetére való nevelést már gyerekkorban el kell kezdeni. E törekvésnek megfelelően a 2017-es fesztivál programjából nem hiányozhat a legfiatalabb korosztályt megcélzó előadás: ebben az évben a Duna Táncműhely: Álom, álom, kitalálom c. meseprodukciója lesz látható. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy az előadást követően a Káva Kulturális Műhely (akikkel a Duna Táncműhely 2018-ban közös színházi nevelési előadást hoz létre) két művésze drámafoglalkozást tart a közönségnek.

A Kalászi Kortárs Tánctalálkozó 15. éves jubileuma alkalmából az azt életre hívó Duna Táncműhely két produkcióval is megjelenik: a gyermekelőadás mellett látható lesz a Győrfi Csaba rendezte Otthon c. produkció is. Mivel a pályakezdő alkotók, valamint a határon túli művészek bemutatása szintén a Tánctalálkozó fontos célkitűzésének számít, a fiatal erdélyi koreográfus munkájának műsorra tűzése összhangban áll e törekvésünkkel. 
Szintén fiatal alkotók műve a Test-Vér (ifj. Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila darabja), e néptánc ihlette kortárs produkció mellett pedig mintegy „ellenpontként” jelennek meg kiemelkedő kortárstánc alkotások: a Timothy and the Things Anyádék rajtam keresnek c. produkciója (a Kortárs/néptánc gála részként), valamint Góbi Rita Reptében c. előadása.  Mándy Ildikó kétalkalmas kontakttánc-workshopja szintén a fesztivál kortárstánc fókuszát kívánja erősíteni.

Több évre visszatekintő tradíciót folytatunk a Kortárs/néptánc gála megrendezésével, amelynek keretében néptánc- és kortárs tánc előadók, amatőr és profi művészek lépnek fel ugyanazon színpadon. A gála meghívottjai között szerepel két budakalászi amatőr tánctársulat: a Lenvirág Táncegyüttes a néptánc, a Cassandra Táncegyüttes pedig a modern tánc berkeiből, továbbá a Magyar Állami Népi Együttes szólistái és a Timothy and the Things.

Ugyancsak hagyománynak számít, hogy a fesztivál programjában a táncelőadások mellett más műfajok is képviseltetik magukat: 2017-ben látható lesz irodalmi est a Szűcsinger duó közreműködésével (és borkóstolóval), Frenk-koncert, valamint Dusa Gábor fotókiállítása a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó (első) 15 évéből.


 

PROGRAM

Október 27. péntek
9:30 és 12:30 Duna Táncműhely: Álom, álom, kitalálom
16:30 - 19:30 Mándy Ildikó kontakttánc workshopja
18:00 borklub a Schieszl Borházzal és irodalmi est a Szűcsinger duóval
19:30 Ifj. Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila: TestVér 


Október 28. szombat
10:00 - 13:00 Mándy Ildikó kontakttánc workshopja
18:00 Kortárs/néptánc gála (fellépők: Lenvirág TáncegyüttesInSpiral Tánctársulat (Cassandra TSE)Magyar Állami Népi Együttes szólistáiTimothy and the Things: Anyádék rajtam keresnek )
19:30 Frenk akusztik (koncert)
20:30 Góbi Rita: Reptében


Október 29. vasárnap
19:00 Duna Táncműhely: Otthon 


Kísérőprogramok:
Dusa Gábor fotókiállítása a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó (első) 15 évéből
Mándy Ildikó kontakttánc workshopja


Helyszínek:
október 27, 28: Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár (2011 Budakalász, Szentendrei út 9.)
október 29: Dunabogdányi Művelődési Ház (2023 Dunabogdány, Kossuth Lajos utca 93.)


Jegyvásárlás:
teljes árú jegy: 1.000 Ft
diák / nyugdíjas jegy: 800 Ft
Frenk koncert: 500 Ft
Október 28-ára napijegy vásárolható, amely mindkét táncelőadásra, valamint a Frenk koncertre érvényes. Ára: 1600 Ft (teljes árú)1200 Ft (diák / nyugdíjas).
Jegyek vásárolhatók az Interticket jegypénztáraiban, valamint az interneten a www.dunatancmuhely.hu, a koskarolymh.hu és a www.jegy.hu oldalakon, továbbá a helyszíneken az előadások kezdete előtt 30 perccel. 
A helyszíni jegyvásárláskor kártyás fizetés nem lehetséges.


Támogatók:

 

Archívum:
Kalászi Kortárs Tánctalálkozó 2016
Kalászi Kortárs Tánctalálkozó 2015
Kalászi Kortárs Tánctalálkozó 2014
Kalászi Kortárs Tánctalálkozó 2013
Kalászi Kortárs Tánctalálkozó 2012
Kalászi Kortárs Tánctalálkozó 2011
Kalászi Kortárs Tánctalálkozó 2010